Aloitetaan ensimmäisestä; veneen aikaisempi nimi ei miellyttänyt meitä, vaikka olikin kulkenut veneen kyljessä ensikasteesta lähtien. Perinteisesti aluksen nimeä ei saa vaihtaa sen elinkaaren aikana, mutta me päätimme uhmata merimiesuskomuksia näin tehden. Mielessä pyöri yksi toinenkin moderni vaihtoehto nykyisen nimen ohella, mutta uskomuksien hieman kummitellessa mielessä päädyimme kuitenkin oikeaoppiseen veneen nimeeseen. Kolmitavuinen naisen nimi, joka päättyy kirjaimeen A. Helena.
Tarrat teetettiin suomalaisessa verkkokaupassa verkkari.fi:ssä.
Tarrat olisivat voineet löytyä jokusen euron halvemmalla muualta, mutta hyvä editori esikatseluineen helpotti tilaamista ja sai lompakon jälleen kevenemään muutamalla kympillä.
Elektroniikkaa käytetään veneellä liikkuessa ja reittisuunnittelussa paljon. Perinteinen paperikartta on useimmiten "perämiehellä" seurattavana kulussa, mutta itse ajo kuitenkin tapahtuu plotterin avustuksella.
Ipadiin hankittu Navionics Europe on miellyttävän helppokäyttöinen ja laaja sovellus, erityisesti reittisuunnitteluun. Klikkailemalla reitin kartalle näkee teoreettisen veneen kulutuslukeman, matkan pituuden ja tarvittaessa jopa säätiedot reitin varrella. Ajossa pidän karttaa zoomattuna lähelle varsinaisen plotterin esittäessä suurempaa mittakaavaa.
Varsinaista plotterin virkaa toimittaa Garmin 720S kosketusnäytöllinen monitoimilaite. Välineeseen on mahdollista kytkeä esimerkiksi tutka, ais ja kaikuluotain jakaen samanaikaisesti katsoen merikarttaa. Kaikuluotaimen anturin asennus on 2014 - 2015 talvikauden projektina, meri-VHF:n lisäksi. Plotterin ehdottomasti suurin plussa on sen tarkkuus - nopeusnäytössä ja signaalin voimakkuudessa on selvä ero Ipadiin, joka voi toimia vain kakkoslaitteena. Ainoastaan karit ovat hieman turhan pienellä merkattu omaan makuun Garminissa, muuten kelpolaite automaattisine reittisuunnitteluineen.
Musiikin kuunteluun tilattiin Ebay -nettihuutokaupan kautta kahden euron AUX-johto, jolla saadaan esimerkiksi Spotifyn laaja valikoima käyttöön. Haaveissa olisi myös pienten kaiuttimien asennus perälaatikkoon...
Blogin tarkoituksena on toimia aktiivisena lokikirjana matkamme varrella saaristomerellä - ehkä joskus kauempanakin.
...Paraisten portti. Päätimme korkata helenan pistopunkan yösijana vappuna. Elohopea näytti lähtöaamuna +3°C lukemaa, mutta onhan paatti varustettu Wallaksen valopetroolilämmittimellä ja meidät reippaalla retkihengellä. Raekuuro kotisataman rannassa tosin pisti miettimään, mihin olemme lähdössä.
Matkan pituus oli ainoastaan 12mpk melko suojaista väylää pitkin, jossa ainoat aallot koettiin Peimarin ylityksessä tuulen yltäessä 8m/s. Flipper pomppi jonkin verran sivuaallokossa, mutta tästä osa menee kipparin piikkiin trimmausta opetellessa. Matkan hankalin osuus oli kylkikiinnitys Portin laituriin, johon luoteistuuli osui.
Illaksi tuuli kuitenkin tyyntyi, keli kirkastui ja me saimme vappumunkit haukattua!
Loppuun vielä ennen-jälkeen -kuvat teakeista. Restaurointiaineena käytetty Hempel Teak colour restorer -öljyä. Jotkut pitävät teakin harmaantuneesta lookista, mutta omaan makuun punaruskea sopii paremmin - eikä säännöllinen öljyäminen ole puullekaan pahitteeksi. Myös istumalaatikon pinta sai öljyn luonnollisesti suojakseen.
Blogin tarkoituksena on toimia aktiivisena lokikirjana matkamme varrella saaristomerellä - ehkä joskus kauempanakin.